Lista izložbi

Peking Beograd – Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti

15.10-15.11.2013.

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Ministarstvom kulture Narodne Republike Kine, i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, biće domaćin izložbe Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti, koja nakon Sofije, Bukurešta i Praga gostuje u Beogradu. Najveću izložbu kineske savremene umetnosti u Istočnoj Evropi posetioci će imati priliku da vide od 15. oktobra do 15. novembra 2013. godine.

Na izložbi će biti predstavljeno preko šezdeset radova četrdeset autora, predstavnika tri generacije kineskih umetnika, čija dela pripadaju širokom spektru umetničkih izraza, od ulja na platnu, skulptura, fotografija, do video instalacija i dizajna.

U periodu od 1949. do 1976. godine, dominantan umetnički pravac bio je soc-realizam. Nakon ovog razdoblja usledile su reforme koje donose ubrzanu modernizaciju i otvaranje Kine prema svetu. Kineski umetnici počinju da primenjuju nove umetničke pristupe i da eksperimentišu sa modernim umetničkim izrazima. Novi koncepti, ideje, tehnike i materijali postaju sastavni deo savremene umetničke prakse. Tendencije koje preovlađuju u umetnosti poslednjih decenija su politički pop art i cinični realizam koji odražavaju umetnička promišljanja savremenog sveta.
Danas kineska savremena umetnost predstavlja važan deo moderne kineske kulture i jedinstvenu silu u svetskoj umetnosti. O globalnoj ekspanziji kineske umetnosti tokom poslednjih decenija govore i podaci da je tokom devedesetih godina prošlog veka u Pekingu postojalo 5 galerija savremene umetnosti, dok ih danas ima nekoliko stotina. Na svetskom tržištu umetnina radovi kineskih umetnika dostižu najviše cene. Podrška umetnosti i kulturi je među najvažnijim prioritetima kineske državne politike.

Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije jedna je od prvih aktivnosti u povezivanju kultura i podsticanju saradnje između Srbije i Kine, u okviru potpisanog Programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za period 2013-2016.

Kustos izložbe: Šin Dong Čeng

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU