Lista programa

Vođenje kroz izložbu “Prometeji novog veka”

Deo izložbe: Прометеји новог века

Pozivamo vas na poslednje vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“, sa autorkama izložbe Anom Panić i Jovanom Nedeljković i umetnikom Vladimirom Nikolićem, koje se održava u subotu, 6. novembra u 13 časova.

Rad Vladimira Nikolića „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“ na simboličkom nivou zatvara izložbu „Prometeji novog veka“ i otvara pitanje šta se desilo sa jugoslovenskim modernizmom, kao i sa vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti i solidarnosti.

Vladimir Nikolić jedan je od najznačajnijih predstavnika ovdašnje savremene umetničke scene. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Njegova umetnička praksa u najvećem delu se kreće u polju video-umetnosti. Kako ističe Anica Tucakov – istražujući ulogu slike u savremenim režimima vizuelnog opažanja, Nikolić problematizuje i sam režim opažanja, odnosno sliku kao istorijski i kulturni konstrukt. Nikolić je bio učesnik brojnih rezidencijalnih programa i dobitnik je više nagrada, među kojima su „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2003) i Nagrada 50. Oktobarskog salona (2009).

Izložba „Prometeji novog veka“ inspirisana je 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, a u fokusu ove postavke su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture. Otvorena je do 14. decembra 2021. godine.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU