Lista programa

25. maj

Muzej Jugoslavije pripremio je za subotu 25. maj raznovrstan program kao osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti. Posetioce očekuju, uz stalne postavke i aktuelnu izožbu, i atraktivni sadržaji poput filmova, stručnih vođenja, performansa, javne konzervacije slike i koncerta.

10:00 – 18:00  Tito – poslednji svjedoci testamenta reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj)

11:00–14:00 Sekvenca performansa Plodna zemlja Vladimira Bjeličića uz specijalno učešće umetnice Milice Rakić (u Kući cveća)

11:00  Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na engleskom jeziku

12:00  Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na srpskom jeziku

13:00–14:00 Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna (u Muzeju 25. maj)

19:00–21:00 Koncert Obojenog programa (u fontani, na platou ispred zgrade Muzeja 25. maj)

Muzej će biti otvoren od 10 do 18 časova, a koncert počinje u 19 časova na platou ispred zgrade Muzeja 25. maj.

Ulaz na sve programe je besplatan.

 

Više informacija o programu

10:00 Tito – poslednji svjedoci testamenta reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj)

U saradnji s Jugoslovenskom kinotekom, u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj prikazaće se poslednje tri epizode dokumentarne serije o Josipu Brozu Titu, kao uvid u njegovu ličnost i čitavu jednu epohu. Intervjuisani su najbliži članovi porodice, prijatelji i saradnici, ali i politički protivnici, iskreno, bez zadrške, prepričavajući doživljaje i iskustva iz života i rada s Titom.

11:00 i 12:00  Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na engleskom (od 11 časova) i na srpskom jeziku (od 12 časova)

Tokom stručnog vođenja posetioci će imati priliku da čuju osnovne informacije o istorijatu muzejskog kompleksa koji je usko povezan sa istorijom same Jugoslavije. Dvojezično vođenje na engleskom i srpskom jeziku, u terminima kada je poseta najveća, koncipirano je u obliku dijaloga sa učesnicima ture, čime se postiže autentičnost vođenja.

11:00–14:00 Sekvenca performansa Plodna zemlja Vladimira Bjeličića uz specijalno učešće umetnice Milice Rakić (u Kući cveća)

Uzimajući u obzir institucionalnu istoriju, nasleđe koje Muzej baštini, ali i floru koja ga neposredno okružuje i u koju je integrisan, umetnik/kustos kreirao je funkcionalne likove i spekulativni narativ kako bi problematizovao složena pitanja vezana za razumevanje životne sredine i skrenuo pažnju na nezaobilazne ideološke implikacije tog pojma u lokalnom kontekstu. Performans će biti realizovan uz specijalno učešće umetnice Milice Rakić (ДРУГарицa Ракич). U integralnoj verziji performans je uključivao tri slike-sekvence realizovane u tri različita prostora Muzeja, a izveden je prvi put u avgustu 2023. godine.

13:00–14:00  Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna  (u Muzeju 25. maj)

U prostoru zgrade Muzeja 25. maj posetioci će imati priliku da upoznaju proces restauracije ovog umetničkog dela, starog više od 70 godina, kao i da saznaju nešto više o Кunovom stvaralaštvu. Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici deo je pripremnih aktivnosti za izložbu Kun: umetnik – radnik – borac, koju zajednički organizuju Galerija SANU, Muzej Jugoslavije i Muzej savremene umetnosti, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Đorđa Andrejevića Kuna, istaknutog jugoslovenskog umetnika, akademika, revolucionara i profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Na konzervaciji slike rade Кristina Horjak, viša resturatorka, i Jovan Petronijević, MA konzervator-restaurator.

19:00–21:00 Koncert grupe Obojeni program (na platou ispred zgrade Muzeja 25. maj)

Obojeni program je grupa koja postoji četiri decenije i od prvog dana nametnula se kao sastav sa autentičnim muzičkim izrazom. Pored toga što su jedan od najistaknutijih regionalnih bendova, u jugoslovensku istoriju upisali su se kada su predstavljeni u emisiji legendarnog Džona Pila na Bi-Bi-Siju, ali i kao bend čiji je spot za pesmu „981” emitovan na MTV-u u emisiji 120 minuta. Kamen-temeljac zvuka benda bio je Novi talas – fuzija zvuka panka, roka i fanka; muzički pravac koji je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka osvajao britansko i američko tržište. Svakako, to je bio jedan od najproduktivnijih perioda istorije jugoslovenske muzike u kojem su se preplitali različiti žanrovi u skladu s tadašnjim tendencijama zapadne muzičke produkcije. Ipak, Obojeni program je uspeo da ostane relevantan i uticajan sastav sve do danas.

 

  • Dan: 25.05-25.05.2024.
  • Vreme: 10:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU