Lista programa

Autorska vođenja kroz izložbu TANJUG javlja, rat je završen

Deo izložbe: TANJUG javlja, rat je završen

Pozivamo vas da nam se subotom od 13 časova pridružite na autorskim vođenjima kroz izložbu dokumentarnih fotografija „TANJUG javlja, rat je završen u zgradi Muzej 25. maj.

Izložba je prvi korak kojim Muzej Jugoslavije otvara za javnost najstariji sačuvan deo foto-arhive Telegrafske agencije Nove Jugoslavije. Na dokumentarnim fotografijama velike istorijske vrednosti, nastalim u periodu od oktobra 1944. do novembra 1945. godine, moći ćete da vidite dramatične scene završnih borbi za oslobođenje zemlje, najvažnije momente dovršavanja političke revolucije, opsežne zahvate na obnovi zemlje i normalizaciji života, sveprisutne ožiljke i posledice rata, ali i početak institucionalizovanog rada na stvaranju novog, socijalističkog čoveka.

Objektivom foto-reportera TANJUG-a zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji u ovom periodu. U foto-reportažama se mogu videti aktivnosti poput rada na obnovi saobraćaja, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u selima, a mogu se pratiti i kulturna dešavanja, kao i obnova sportskog i fiskulturnog života.

Izložba TANJUG javlja, rat je završen deo je programa kojim Muzej Jugoslavije obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, a njeni autori su Radovan Cukić i Milica Tomić.

Prisustvovanje vođenoj turi moguće je uz muzejsku kartu koju možete kupiti u objektu „K25“, levo od zgrade Muzej 25. maj. Prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica i održavanje fizičke distance, koja iziskuje razmak od minimum dva metra između dvoje posetilaca. Pri ulasku u kompleks Muzeja obavezna je dezinfekciju ruku alkoholom i beskontaktno merenje telesne temperature.

  • Dan: 26.09-26.09.2020.
  • Vreme: 13:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU