Lista programa

Dan mladosti – Od Stadiona do Muzeja

Deo izložbe: Figure sećanja

Muzej Jugoslavije vas poziva na turu Dan mladosti – od Stadiona do Muzeja, 25. maja 2019. u 17 časova na parkingu kod glavne lože Partizanovog stadiona.

Šetnja počinje kod Partizanovog stadiona na kome će učesnici čuti kako je izgledala proslava Dana mladosti uz posetu centralnoj loži odakle je Tito pratio slet; zatim će se nastaviti do Muzeja 25. maj, prvog namenski građenog muzeja u Beogradu koji je služio za čuvanje i izlaganje poklona koje je Tito tokom života dobijao. Tura se završava u Kući cveća, gde će učesnici moći da vide štafete koje se danas čuvaju u Muzeju Jugoslavije i da saznaju zbog čega je štafeta za neke do danas ostala metafora jugoslovenstva, dok je za druge jedna od najdelotvornijih alatki u izgradnji Titovog kulta. Razgovaraće se o tome šta Dan mladosti znači danas i na koji način ga treba posmatrati u savremenom kontekstu.

Dan mladosti proslavljao se na Stadionu JNA (danas Partizanovom stadionu) svakog 25. maja od 1957. do 1987. nakon višemesečnih štafetnih trčanja i podrazumevao je slet i ceremonijalnu predaju štafete Titu. U okviru ovih masovnih scenskih performansa izvođene su kompleksne koreografije kojima je promovisana aktuelna ideologija. Ovaj praznik je u SFRJ bio jedan od najvažnijih političkih rituala, a primanje, nošenje i predavanje štafeta imalo je za cilj simboličku komunikaciju između vođe i naroda. Muzej Jugoslavije u svom fondu čuva najveću kolekciju štafeta na prostoru bivše Jugoslavije.

Posetioce će voditi Marija Đorgović, istoričarka umetnosti i kustoskinja zbirke štafeta u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

 

  • Dan: 25.05-25.05.2019.
  • Vreme: 17:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU