Lista programa

Čitaonica u MuzeJU

Muzej Jugoslavije pokreće novi književno-tribinski program Čitaonica u MuzeJU. Promotivno će biti predstavljen 1. aprila 2023. godine u 16 časova u ambijentu kafea-suvenirnice koji se nalazi u Parku skulptura. Prvi gost programa biće Vladislav Bajac, pisac, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Geopoetika“. Koji naslovi su odabrani ovom prilikom publika će saznati na samom događaju.

Ovaj program je fokusiran na predstavljanje izdanja savremenih izdavačkih kuća, koje će iz svojih edicija izdvajati knjige i pisce koji na bilo koji način referišu o pojmu Jugoslavije i istorijskim procesima stvaranja, upotrebi i interpretaciji prošlosti od prvih manifestacija jugoslovenske ideje sredinom 19. veka, preko perioda Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije, pa sve do društvenih, kulturnih i identitetskih formi koje opstaju i nakon nestanka SFRJ.

Nakon kratkog predavanja sledi predstavljanje književnih dela koja se tiču ove teme, a potom i razgovor izdavača sa čitalačkom publikom. Sve predstavljene knjige biće izložene na zasebnoj polici suvenirnice, gde će posetioci moći da ih prelistaju i kupe. Primerak predstavljenog izdanja ostaje u fondu biblioteke Muzeja Jugoslavije, oplemenjujući ga i stvarajući za čitaoce jedinstvenu, novu živu kolekciju koja sabira ukuse i gledišta nezavisnih izdavačkih kuća danas na ovu temu.

  • Dan: 01.04-01.04.2023.
  • Vreme: 16:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU