Lista programa

Omladinsko pozorište Dadov u MIJ

Deo izložbe: Nikad im bolje nije bilo?

Izvođenje predstave Nacionalna klasa 1979 – 2014

 

U okviru pratećih programa izložbe Nikad im bolje nije bilo? o modernizaciji svakodnevnog života u Jugoslaviji u četvrtak 5. februara u 19 časova u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije biće odigrana predstava Nacionalna klasa 1979 – 2014 po filmu Gorana Markovića, rediteljke Ane Grigorović.

Predstava Nacionalna klasa 1979 – 2014 preispituje jugoslovensko nasleđe i kultni film Gorana Markovića 35 godina nakon njegovog nastanka. Rediteljka predstave nije bila rođena kada je snimljen film Nacionalna klasa, nikada nije imala, niti vozila fiću, nije jugonostalgična, ali je kao mala bila fascinirana Titom, iako je rođena sedam godina nakon njegove smrti. Mlađe generacije o epohi socijalizma ne uče dovoljno u školi i socijalističku prošlost percipiraju mnogo više posredstvom porodičnih priča i slike koju o nedavnoj prošlosti stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža. Upravo ta generacija mladih koja nema jugoslovensko iskustvo, glumci Dadova, pokazaće na sceni sve što misle o Nacionalnoj klasi, Floydu i filmu koji je bio kultan za njihove roditelje.

Režija: Ana Grigorović

Adaptacija: Vanja Nikolić

Uloge: Žarko Mladenovič, Isidora Lukić, Igor Ilić, Milica Božić, Aleksa Jovčić, Nevena Mijatović, Stanko Kurjakov, Nikola Sretenović, Anastasija Jolović, Pavle Malešević, Marija Zec, Andrea Pjević, Đorđe Mišina i Jagoš Milošević

ULAZ  JE SLOBODAN!

Fića u kontekstu YU svakodnevice

Sredinom veka sopstveni automobil postajao je najistaknutiji statusni simbol među proizvodima na kojima su se temeljili jačanje potrošačkoga društva i modernizacija svakodnevnoga života. Automobil je bio najskuplji proizvod u privatnom vlasništvu, a njegova vidljivost na putevima i parkiralištima mogla je mnogo reći o vlasniku, njegovom životnom standardu i načinu života. Nije bilo svejedno ima li neko pod prozorom parkiran svoj automobil, o kojem je modelu i boji reč, o kakvim ukrasnim dodacima i koliko se često i u koje svrhe vozilo koristi. Automobil je poprimao ulogu člana porodice ili kućnog „limenog ljubimca“, nalazio se na porodičnim fotografijama, učestvovao u srećnim i žalosnim trenucima čineći tako sponu između privatnosti stambenoga prostora i izlaganja javnosti u obavljanju raznih društvenih obaveza. Nacionalni automobil „Zastava 750“, mnogo poznatiji kao fića, redovno „glumi” u jugoslovenskim popularnim televizijskim serijama i filmovima kojima se opisuje jugoslovenska svakodnevica.

  • Dan: 05.02.2015-20.06.2024.
  • Vreme: 19:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU