Lista programa

Prateći diskusioni program izložbe Muzeja Jugoslavije „Devedesete: Rečnik migracija”, pod nazivom „Sigurna zemlja?”, koji govori o antiromskim politikama u Evropi, održava se u zgradi Muzeja 25. maj u subotu 25. januara u 16 časova. U programu učestvuju Dejan Marković, predsednik Foruma Roma Srbije, Saša Barbul, romski reditelj i umetnici, Rena Redle i Vladan Jeremić, a moderatorka je saradnica Muzeja Jugoslavije, Mira Luković.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija” izložena je instalacija „Stambeno pitanje – Sigurna zemlja”, koja se kroz dugogodišnje istraživanje bavi pitanjem stanovanja, aspektima i uzrocima migracija romske populacije. U ovom radu se pokazuje kako funkcioniše antiromski konsenzus u Evropi, ali se daje i perspektiva nade kroz predloge za stambene oblike i politiku solidarnosti.

O antiromskom stanju i mogućnostima njegovog prevazilaženja govoriće predsednik Foruma Roma Srbije, Dejan Marković, ekspert za readmisiju i pitanja povratnika.

Umetnici Rena Redle i Vladan Jeremić pričaće o mogućnostima transformativne umetničke prakse u sklopu borbe protiv anticiganizma, i o tome na koji način se predstavljanje „realizma” antiromskog stanja može preoblikovati, uzimajuću u obzir „realizam” kao politički i kao umetnički pojam.

Pored njih, učestvuje i Saša Barbul, romski reditelj iz Srbije koji živi u Beču. On je režirao film „Gazela”, koji je deo instalacije „Stambeno pitanje – Sigurna zemlja”. Ovom prilikom biće prikazan njegov drugi kratak film o Romima iz Srbije – „Drugi, bolji život”, nastao 2015. godine u saradnji sa Filomenom Grasl (Philomena Grassl).

Program će se održati u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije. Ulaz je slobodan, a besplatne karte mogu se preuzeti u biletarnici Muzeja Jugoslavije.

U toku ratnih dejstava devedesetih godina veliki broj pripadnika romske populacije postaju izbeglice. Romi i Romkinje su tokom 1998. i 1999. godine bili primorani da skoro u potpunosti napuste Kosovo i zatraže azil u zemljama EU. U Srbiju je nakon primene potpisanog Sporazuma o readmisiji 2002. godine, nasilno deportovano nekoliko desetina hiljada Roma i Romkinja iz Nemačke, iako su mnoge porodice već skoro dve decenije boravile tamo. Većina deportovanih ponovo se vraćala u Nemačku i tražila azil, sve dok Srbija nije bila uvrštena na spisak sigurnih zemalja 2014. godine, što im je faktički onemogućilo pravo na azil u zemljama EU.

Anticiganizam, koji je posebni, kako istorijski tako i savremeni oblik rasizma većinskog stanovništva prema romskoj populaciji, ima sistemske odlike. Institucionalni rasizam i strukturalna diskriminacija su konkretna realnost sa kojom se ova populacija svakodnevno suočava.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija” učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije, tokom pomenute decenije.

 

Muzej 25. maj - Bioskopska sala
  • Dan: 25.01-25.01.2020.
  • Vreme: 16:00
  • Kapacitet: 100

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU