Lista programa

Porodični dan u Muzeju Jugoslavije

Deo izložbe: Put oko sveta za 23 minuta

U nedelju 3.12.2017. godine, u prepodnevnim terminima, Muzej Jugoslavije postaje mesto gde su deca najvažniji posetioci, koji zavređuju posebnu pažnju i naklonost svih zaposlenih. Od momenta kada se deca pojave na ulazu u Muzej, dočekuju ih prodavci i pozdravljaju lično tako što ih zamole da budu tajni detektivi, da reše zadatu misiju na izložbi Muzejska labaratorija, gde ih dočekuje kustos muzeja koji im daje dalje instrukcije.

Deca dobijaju mape i uputstva kako da uključe svoje roditelje u igru, ali i da vode računa o tome da se „odrasli“ u muzeju ponašaju na odgovarajući način. Na taj način deca brzo usvajaju kodeks ponašanja u kulturnoj instituciji osećajući da su izuzetno važni i odgovorni. Za vreme boravka u muzeju zadržava se ovakav pristup zamenjenih uloga u kojem su deca glavna i time se postiže znatno povećanje njihove motivacije za učešće u igri.

Izložba Muzejska labaratorija kao da je stvorena za dečju igru jer je njome prikazan presek fonda Muzeja Jugoslavije, koji se pretežno sastoji od poklona koje je J. B. Tito dobijao tokom života. Kako su pokloni izuzetno raznoliki po oblicima, zemljama porekla ali i po vremenu kojem pripadaju, prolazak kroz ovu izložbu za najmlađe posetioce zamišljen je kao svojevrsno putovanje oko sveta u formi detektivske igre. Rešavajući jedan po jedan trag, deca se kreću kroz izložbu putujući sa jednog do drugog kontinenta, iz jednog u drugi vremenski period, učeći kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, lokalnim običajima ali i o samim muzejima. Naposletku, mapa ih dovodi do poslednjeg odredišta gde se nalazi i nagrada za svakog učesnika i detektivska značka uz koju mogu do kraja godine ući besplatno u muzej.

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU